RAKAN2

Monday, January 17, 2011

SIAPA!!!

:: Assalamualaikum::
untuk entry yang pertama ini,.aku hanya nak berkongsi sikit tentang tajuk entry ni iaitu SIAPA!!!
masing2 boleh menilai diri sendiri siapa diri kita,.
disamping itu entry ini juga insyaAllah memberi peringatan kepada aku sendiri dan rakan2.


                                                     HATI INGAT ALLAH!!!

SIAPAKAH ORANG YANG SIBUK ?


Orang yang sibuk adalah orang yang tidak mengambil berat akan waktu solatnya seolah-olah ia mempunyai kerajaan seperti kerajaan Nabi Sulaiman a.s SIAPAKAH ORANG YANG MANIS SENYUMANNYA?
 
Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang yang ditimpa musibah lalu dia kata "Inna lillahi wainna illaihi rajiuun." Lalu sambil berkata, “Ya Rabbi Aku redha dengan ketentuan-Mu ini", sambil mengukir senyuman.


SIAPAKAH ORANG YANG KAYA? 

Orang yang kaya adalah orang yang bersyukur dengan apa yang ada dan tidak lupa akan kenikmatan dunia yang sementara ini.
 


SIAPAKAH ORANG YANG MISKIN? 

Orang yang miskin adalah orang tidak puas dengan nikmat yang ada sentiasa menompok - nompokkan harta.


SIAPAKAH ORANG YANG RUGI?


Orang yang rugi adalah orang yang sudah sampai usia pertengahan namun masih berat untuk melakukan ibadat dan amal-amal kebaikan.


SIAPAKAH ORANG YANG PALING CANTIK? 

Orang yang paling cantik adalah orang yang mempunyai akhlak yang baik. SIAPAKAH ORANG YANG MEMPUNYAI RUMAH YANG PALING LUAS?
 
Orang yang mempunyai rumah yang paling luas adalah orang yang mati membawa amal-amal kebaikan di mana kuburnya akan diperluaskan saujana mata memandang. SIAPAKAH ORANG YANG MEMPUNYAI RUMAH YANG SEMPIT LAGI DIHIMPIT?
Orang yang mempunyai rumah yang sempit adalah orang yang mati tidak membawa amal-amal kebaikan lalu kuburnya menghimpitnya. SIAPAKAH ORANG YANG MEMPUNYAI AKAL?


Orang yang mempunyai akal adalah orang-orang yang menghuni syurga kelak kerana telah menggunakan akal sewaktu di dunia untuk menghindari seksa neraka.
SIAPAKAH ORANG YANG KEDEKUT ?
Orang yg kedekut ialah org yg membiar ilmu ini dan tidak berkongsi pada orang lain.Sebaik-baik manusia itu adalah mereka yang memberi manafa'at kepada manusia lain...jadi tunggu ape lg sama2lah kita share.No comments:

Post a Comment